HrvatskoEnglish
smrekovo mazilo Smrekovit - od leta 1990
Ker je smola iglavcev (predvsem smrekova smola) glavna sestavina Smrekovit® izdelkov, vam želimo to kompleksno, neverjetno in še precej neraziskano organsko snov predstaviti tudi v nekaterih drugih zanimivah oblikah – npr. v obliki jantarja, katerega arheološki pomen je dobro poznan, manj pa njegova raba v ljudski medicini.
 
smrekova-smola

vir: http://simple.wikipedia.org

Nastanek
Da je jantar smola dreves, je trdil že rimski pisatelj Plinij, kasneje so to hipotezo poskušali izpodbijati vendar je to danes gotovo dejstvo. Kapljice smole, ki se na deblu drevesa združijo v večje kaplje, na zraku oksidirajo in se strjujejo. V miljonih let pa fosilizirajo. Zaradi otoplitve in ovlažitve ozračja so drevesa pred približno 25 do 40 milijoni let izločala več smole, zato jantar v največjih najdiščih izhaja iz tistega časa.
 
Ljudska medicina
Lastnosti in načine uporabe jantarja je v svojih delih opisoval že Hipokrat, oče medicine (430-377 pr. Kr.). Njegove napotke glede uporabe pa so uporabljali in razvijali do srednjega veka. Takrat so prah jantarja, pomešan z medom uporabljali za zdravljenje vnetega grla, ušes in očesnih bolezni, prav tako pa pomešanega z vodo pri boleznih prebavil. Plinij mlajši (61-112 po Kr.), že prej omenjeni rimski pisatelj, je v svojih zapisih opazil, da rimske kmečke žene jantarnih ogrlic ne nosijo le v okras, temveč kot zdravilo proti vnetemu grlu in pri otečenih bezgavkah.
 

viri:
www.jantarjeva-ogrlica.si/index.php/baltski-jantar/
www.amberartisans.com/baamalme.html

quote symbol1Smrekovit Ekstra uporabljam pri kroničnih bolečinah v križu (discus hernia) in v vratnem delu hrbtenice. Mazala sem 2-3x dnevno oz. po potrebi, občasno sem po mazanju prekrila s križnim pasom. Stanje se je izboljšalo v cca. 3 mesecih, da sem lahko ukinila antirevmatike in zdravila proti bolečinam iz 1-3 krat dnevno na občasno jemanje ob večjem naporu ali daljši prisilni drži. Težave se sicer še pojavijo a jih v glavnem lajšam z vašim mazilom. Kadar se ponoči zbudim zaradi bolečin se samo namažem in v pol ure mi je boljše.

_______

Nataša, Šentjanž

Spletno mesto Smrekovit za delovanje uporablja piškotke, ki omogočajo uporabniku bolj prijazno brskanje po spletni strani. O piškotkih