HrvatskoEnglish
smrekovo mazilo Smrekovit - od leta 1990

smrekovo mazilo in ameriški indijanciAmeriški indijanci, ki so bili povezani z naravo, so vedeli kakšno moč ima smrekova smola. Pri tem so uporabljali smolo bele, črne in rdeče smreke, ki rastejo na obeh ameriških celinah in imajo približno enake lastnosti. Smrekovo smolo so prečistili in z njeno oblogo zdravili boleče sklepe in revmatična obolenja. Prav tako so iz smrekove smole pripravljali zdravilne pripravke za zdravljenje ran. Tako so na primer Kanadski Huron indijanci uporabljali smrekovo smolo tudi za zdravljenje opeklin.

 

Iz smrekove smole so pripravljali tudi smrekovo mazilo za poškodovano kožo, največkrat za zaradi mraza razpokano kožo na nogah. Chippewa indijanci iz področja današnje Minessote so smrekovo smolo nanašali na oči kot zdravilo za snežno slepoto.

Kot zanimivost naj navedemo, da so smrekovo smolo skoraj vsa plemena ameriških indijancev tudi žvečila kot zvečilni gumi, kar je Johnu Curtisu, začetniku industrije zvečilk, leta 1848 dalo idejo za izdelavo prvega zvečilnega gumija, imenovanega "spruce gum".

 

vir: http://www.sierrapotomac.org/W_Needham/RedSpruce_110125.htm

quote symbol1Smrekovit Ekstra uporabljam pri kroničnih bolečinah v križu (discus hernia) in v vratnem delu hrbtenice. Mazala sem 2-3x dnevno oz. po potrebi, občasno sem po mazanju prekrila s križnim pasom. Stanje se je izboljšalo v cca. 3 mesecih, da sem lahko ukinila antirevmatike in zdravila proti bolečinam iz 1-3 krat dnevno na občasno jemanje ob večjem naporu ali daljši prisilni drži. Težave se sicer še pojavijo a jih v glavnem lajšam z vašim mazilom. Kadar se ponoči zbudim zaradi bolečin se samo namažem in v pol ure mi je boljše.

_______

Nataša, Šentjanž

Spletno mesto Smrekovit za delovanje uporablja piškotke, ki omogočajo uporabniku bolj prijazno brskanje po spletni strani. O piškotkih