HrvatskoEnglish
smrekovo mazilo Smrekovit - od leta 1990

V zadnjem času nas veliko sprašujete o tem, kako ravnati v primeru prehladov pri otrocih, ki so ravno v tem času najpogostejši vzrok izostankov v vrtcu, poleg tega pa zaradi kopičenja mikroorganizmov v zamašeni nosni sluznici ponavadi vodijo v različne okužbe, kot so vnetja zgornjih in spodnjih dihal, vnetja srednjega ušesa ipd.

Čiščenje nosu s fiziološko raztopino

naspureVsekakor je iz tega razloga največji poudarek na čiščenju nosne votline s fiziološko raztopino. Ker je o tem veliko govora, nihče pa staršem ne razloži, kako se pravilno čisti nosek s fiziološko raztopino smo se odločili, da nekaj besed namenimo tej tematiki. Bistveno pri tem je, da je otrok nagnjen naprej (nad umivalnik ali nad bombažno "tetra" pleničko), ter ima odprta usta, da se pri čiščenju ne ustvarja vakuum. Fiziološko raztopino nato s primerno plastenko vbrizgamo v eno nosnico, tako da vsa vbrizgana tekočina priteče ven pri drugi nosnici. Če je drža pravilna in usta odprta, potem skoraj nič tekočine ne bo priteklo v ustno votlino in takšno čiščenje za otroka ni skoraj nič moteče. Vabimo vas, da si ogledate video triletnega otroka, ki si čisti nos s plastenko proizvajalca Nasopure, ki so zelo primerne za takšno dejavnost. Isti proizvajalec proizvaja tudi popolne sete za čiščenje nosu, z že pravilno odmerjenimi solnimi mešanicami, ki jih le zamešate v plastenko in lahko pripravite tako izotonične kot tudi hipertonične raztopine.

plastenkaUporabljate seveda lahko tudi doma pripravljeno fiziološko raztopino, tako da prevrete 1000 mL (1 L) vode in v njej raztopite približno 9 g soli, kar je približno ena čajna žlička. Tudi, če je soli malo preveč ne bo nič narobe. Primerno plastenko lahko prazno kupite tudi v nekaterih lekarnah (slika na desni).

Kašelj in spremljajoče težave (vnetje ušes)

V primeru kašlja je mogoče že v nekaj dneh popolnoma zaustaviti nadaljnji razvoj kašlja z mazanjem po prsnem košu s Smrekovit smrekovim mazilomob trdovratnejšem kašlju pa priporočamo pripravo obloge (tanko tkanino na eni strani oblepite s širokim lepilnim trakom, na drugi strani pa namažete s Smrekovit smrekovim mazilom ter z namazano stranjo pritrdite na prsni koš.

smrekovo-mazilo-med-otrociSmrekovit smrekovo mazilo zmešajte z medom v razmerju 1:1. Te zmesi nato ne pogoltnite, temveč jo zadržite v ustni votlini, da se zmehča in se počasi, s slino, spere preko grla. Vneto grlo se bo v tem primeru pozdravilo že v enem dnevu ob 4 krat dnevnem takem ravnanju. Zmes medu in Smrekovit smrekovega mazila bodo radi uživali tudi otroci (slika na levi).

Če se pojavi bolečina v ušesu, Smrekovit smrekovo mazilo s prstom nanesite v sluhovod ter preko ušesa namestite namazano okroglo vatno blazinico (ki se sicer uporablja za odstranjevanje ličil). V začetku bo 1-2 uri bolečina močnejša in kljuvajoča, nato bo popustila, obloga pa mora biti kljub temu nameščena še vsaj 24 ur. Uho tudi grejte s termoforjem. Če bolečina v 24 urah ne bo popustila, potem vnetja niste zajezili v pravem času in boste morali k zdravniku, da vam predpiše antibiotik. 

Pravočasno ukrepanje

Zelo pomembno je, da nos začnete spirati ob prvem pojavu znakov prehlada, prav tako čimprej začnite z uživanjem Smrekovit smrekovega mazila saj se boste na ta način lahko izognili bolezni v veliki večini primerov.

 

Spletno mesto Smrekovit za delovanje uporablja piškotke, ki omogočajo uporabniku bolj prijazno brskanje po spletni strani. O piškotkih