HrvatskoEnglish
smrekovo mazilo Smrekovit - od leta 1990

Zgodovina našega podjetja

Smrekovit Klasik (smrekovo mazilo) je zasnoval Janez Konc (Ivo Konc) že leta 1990 v Naklem. Odločilen vpliv na to so imele neznosne bolečine v križu, ki jih je čutil že od 10. leta, ko je prebolel klopni meningitis. Težave so se nato le stopnjevale in so bile tako hude, da je bil ob koncu študija na Fakulteti za šport oproščen opravljanja praktičnega dela izpitov, leta 1974 pa tudi opravljanja vojaškega roka v takratni JLA. V tistem času ga je zdravnik specialist napotil na operacijo kot edino možnost, da se izogne invalidnosti pred tridesetim letom starosti. Operacijo je odklonil in začel iskati naravne načine zdravljenja. Na ta način je prišel do gospe Prežle v Lescah, ki mu je dajala smolne obloge, s katerimi se je učinkovito spopadal z bolečinami v hrbtenici.

janez-konc-smrekovo-maziloKo si je leta 1989 izpahnil prst na roki, črna in lepljiva obloga ge. Prežle ni bila primerna za zdravljenje in tako je napravil prvo smrekovo mazilo. Pri samem izpahu si s svojim izumom sicer ni mogel pomagati, bilo pa je učinkovito za mnoge druge težave. Smrekovo mazilo se je tako v dveh letih, preko sosedov, prijateljev in znancev, ki so navdušeno pripovedovali o njegovi učinkovitosti, razširilo po vsej takratni Jugoslaviji. Leta 1990 je odprl obrt.

Preko poznavanja funkcionalne anatomije (kot profesor športne vzgoje), izkušenj s športnimi poškodbami v času 20 letnega trenerskega dela s smučarskimi skakalci (sodeloval je tudi pri vzponu nordijske kombinacije v sredini 90-tih let) in v času dela terapevta v začetku 90-tih let pri nogometnem prvoligašu NK Naklo ter pod vplivom Gregorja Ahčina z Domžal, je razvil svojo obracanje-glave-ivo-koncmetodo mehke manipulacije za zdravljenje hrbtenice in nekaterih drugih težav. Z njo in s pomočjo Smrekovega mazila in kasneje Smrekovega olja je pomagal mnogim in vse to brezplačno. Leta 2011 je s terapijami prenehal zaradi težav s svojo hrbtenico kot posledico tega dela. Njegovo metodo mehke manipulacije zelo uspešno nadaljuje Roman Perko, bivši mladinski svetovni prvak v nordijski kombinaciji.

Znanje o zdravilnosti smrekove smole, pridobljeno preko izkušenj množice uporabnikov Smrekovit Klasik (smrekovega mazil) in raziskovanje njenih kemijskih lastnosti je v letu 2010 pripeljalo do razvoja novega izdelka Smrekovit Ekstra (smrekov hladilni balzam), ki sta ga skupaj zasnovala Janez Konc (Ivo Konc) in njegov sin Matic Konc, ki je leta 2010 tudi prevzel podjetje in njegovo poslanstvo. Konec februarja 2015 je sedež podjetja in proizvodnjo preselil v Ljubljano (Podmolniška cesta 14). Ter z nadaljnjim izobraževanjem, poglabljanje kemijskega znanja in raziskovanjem lastnosti smole leta 2016 razvil novo nemastno smrekovo kremo Smrekovit 365.

Spletno mesto Smrekovit za delovanje uporablja piškotke, ki omogočajo uporabniku bolj prijazno brskanje po spletni strani. O piškotkih