Objavljamo zanimiv pogled Viktorije Konc, žene Ivota Konca, na začetek proizvodnje prvega smrekovega mazila leta 1990 in na konec proizvodnje v Naklem leta 2015, ko je že nekaj let proizvodnja potekala tako v Naklem kot v Ljubljani. Od tedaj proizvodnja poteka le še v Ljubljani.
Tekst: Viktorija Konc (mama Matica Konca)
foto: osebni arhiv Matica Konca

Leto 1990
Začelo se je s Požarom. Ivo je prvo mazilo pripravljal kar v odprti garaži ali pred garažo. Imel je velik plinski gorilnik in velik lonec. Mešal je z veliko kuhalnico, ampak potrebna je bila previdnost - zlasti prisotnost.

Zgodilo se je, da ga je čez vrt poklical oče Lojze in Ivo je stopil knjemu in izginila sta za vogalom. Seveda je pozabil na čas. Medtem pa se je pena dvignila čez lonec in na gorilniku zagorela. Vnela se je tudi lesena kuhalnica in vsebina v loncu.
Kuhala sem kosilo, ko se je pripeljal nečak in zavpil, da gori.
Zdivjala sva v garažo. Zgrabila sem staro rjuho (Hvalabogu je bila tam!), jo polila z vodo in vrgla čez ogenj. Medtem sem zaprla tudi plin.
Spontano sem si ob tem zavihala rokave. Oplazila me je para. Roki sem imela rdeči do komolcev. Namazala sem se s smrekovim mazilom. Po koncu kosila se mi sploh ni več poznalo. Torej smrekovo mazilo pomaga tudi pri opeklinah, smo takrat spoznali!
maj 2015

Začelo se je s požarom. Končalo se je s požarom 19. maja 2015. Matic je že pred leti prevzel posel, Ivo pa je še izdeloval v svoji delavnici toliko smrekovih mazil, kolikor sva jih z Ivotom prodala doma.
Ampak tistega dne je velik plamen zajel notranjost stavbe z delavnico. Ogenj je hušknil skozi vrata in okno. Ivo je pravočasno zbežal in že klical gasilce, ko sem prihitela ven. Zahvaljevala sem se božji previdnosti, da smo jeseni obrezali brezo in dali požagati macesen.
Z vnuki smo skozi okno gledali gasilce, ki so bili v nekaj minutah pri nas. Samo, da ne bi eksplidrala plinska jeklenka, smo si mislili. Uspeli so ukrotiti ogenj in jeklenko potegniti na dvorišče.
Zgorelo je vse, kar je bilo v delavnici. Stavbo smo kasneje obnovili in služi drugemu namenu, proizvodnja pa od tedaj poteka izključno v Ljubljani v Matičevem sodobno opremljenem laboratoriju.

Zanimivo je prebrati zgodovino izdelka, ki ga uporabljam že od 1998 leta. Čudežno zdravilo, ki ga uporabljam za vse in sproti ugotavljam, čemu je vse namenjeno. POGOJ pa je, da niste alergični na SMERKOVO SMOLO. Klasik mazilo je ZAKON. letos 2021 oz. 2022 pa sem poizkusila tudi kapsule... ODŽENE vse kar se ti notri kuha in pomaga imunskemu sistemu. PRIPOROČAM! Lep pozdrav BISERKA ŠUBELJ